Centre For Green
Building Material and Technology


Bamboo Centre Dayalbagh Agra


Location: Dayalbagh, Agra, Uttar Pradesh, India Client: Dayalbagh University

Column prototype.
The column process started with the marking of the layout on the ground. The framework of bamboo was made to support the column and beam and to climb up to work on the column. Excavation was done 2ft deep for the placement of column. Four columns were fixed with the central column straight and the other three bent. The bent column was bend by stretching the top most part of the column with the help of ropes tied to trees.

First the beam length were measured and marked on the bamboo. It was cut and joint together in a triangular form with the help of bolts, the bamboo was buffered at the joints to give a clean finish. The whole beam setup was drilled and bolted to check the size and mark the drilling positions and then the set up was dismantle for bolting it on the column when it is fixed in the foundation. After the column were fixed the beams were bolted, the columns were buffered to hold the beam in such a way that it doesn't slip on the other side.

Every single column except the centre one was stretched and bent by tying the ropes to the tree. After the position is set the beams were placed on the columns and then bolted. After the beams and columns were set in position more three columns were added 12 feet in height, attach to the central column from the height of 5’4” to the beams, and the bottom of the column was buffered to attach to the central column.

There were 1 1/2 " bamboo strips measured and cut, attached to all the columns to transfer the load to the central column. The main columns were attached to the central column by the strips and all the outer columns were attached to each other by the strips. This whole set of column makes one single column placed in a circular form at a certain distance making a bamboo centre.

Mistakes occurred on site.

  • The height of the rear bamboo was marked 6 " less which resulted in more inclination and increasing the length of the strips.
  • The distance between the strips at the central column were marked 2 " less which resulted downward inclination of the strips.
  • The length of overhang was not considered while making the prototype.
  • The bamboo used was fresh hence it could bend properly but it started drying and shrinking which resulted in increase of gaps between the buffered part of column and the column where it is attached.
  • The bamboo cracked at several places because of excess of bending.
  • Only 3 people were working, one below and two above working on the column which made the process slower.

Things to be taken care in the site.

  • The measurements of all the bamboos should be marked and cut accurately so that the inclination matches the drawing.
  • The bending should not be excess which will result in cracks on the bamboo.